Vi har sett hval!

(Albert, Tonga, aug/sep 2018)

img_4065

Her er jeg med en kokosnøttpalmespire på en øy i Tonga.

Jeg kom på at jeg ville skrive om hval fordi en dag snakket jeg og pappa om at tippoldefaren min jobba med hvalfangst. Også tenkte vi det kunne være kult med et eget blogginnlegg om hvaler, når mesteparten av familien vår bor i Sandefjord, sånn som farmor og farfar og Beste og Andreas med familie og resten av HEEEELE slekten. I Sandefjord heter nesten alt noe som har med hval å gjøre.

Humpback whale in Kerala

Her er bilde av en knølhval. Bildet har jeg rappet fra en nettside, men forhåpentligvis kommer vi like tett på hvalene når vi skal ut på hvalsafari.

Når jeg tenker på Sandefjord er hval faktisk det første jeg tenker på. I Sandefjord finner du f.eks: Hval sjokolade, Blåhvalane, (supporter klubben til SF) Hvaltorvet, Hvalfangst museet, hvalfangstmonumentet og kokeriet(restaurant). Jeg syns også hvaler er noen helt fantastiske dyr. De kan synge, og de er STORE. Det finnes KJEMPE mange hvalarter. Delfiner er hvaler. Vi er på Tonga nå. Her skal vi kanskje snorkle med Knølhvaler. Jeg gleder meg. Tenk så fantastisk det blir og snorkle med ville Knølhvaler. Det er mest sannsynlig at vi ser dem fordi de svømmer til Tonga i Juni, og drar i Oktober. HVORFOR KOMMER DE? Godt spørsmål. De kommer dit for å føde unger. Neste spørsmål. HVORFOR KOMMER DE TIL AKKURAT TONGA?? Knølhvalene elsker varmt vann, så de føder kidza sine i grunt varmt vann. Jeg liker også varmt vann. Men det er ikke sånn at jeg ikke liker kaldt vann. Jeg hoppet tross alt fra brygga hjemme i DESEMBER. Neste spørsmål. Å! Å! JEG HAR ET. Ja, den kjekke karen bakerst der. HVORFOR HETER DEN KNØLHVAL??? Det norske navnet «Knølhval» kommer av at de store vortelignende knølene som finnes spredt omkring på hodet og underkjeven.

image-1

Her er en hval jeg har tegnet selv på Ipaden.

Nå har jeg faktisk vært en god del på forskjellige steder på Tonga. Her er det super duper fint. En av de fineste stedene ass. På veien inn til Tonga så vi en stor mørk, mørk, mørk, mørk, mørkeblå rygg. En STOOOOooooOOOr rygg. Halen gikk OPP og plasket NED, sprutet vann OPP og vannet falt NED. Helt fantastisk! Du bør IKKE yppe med en hval. Men de fleste hvaler spiser plankton. Eller gjør de det…..😂🤣. Tro meg, de bryr seg ikke om mennesker.Vi så faktisk Knølhval en gang tidligere. Det var på vei til Raiatea. Den var 100 meter unna båten. Den hoppet med hele sin tunge kroppsvekt og svære kropp, hele kroppen, fra hode til hale. Den hoppet, den FØK opp i luften. Og i det den landet, ga den fra seg et kjempe digert mageplask som kunne se ut som en eksplosjon i vannet. Enda bedre: vi fikk det på video. Så vakker den var!

FAKTA

Knølhvalen er et pattedyr. Det fins to forskjellige hvaltyper: Tannhval og bardehval. På engelsk heter knølhvalen humback whale. Knølhvalen er en del av bardehvalene og enda nærmere, er den en del av finnhvalfamilien. En voksen knølhval kan veie 40 000 kg!!!!!! Vi snakker 40 tonn. Når den blir FØDT veier den 700 kg. Den blir opp til 45-50 år. Knølhvalen er kjent for sin fine sang. Siden hvaler ikke har noen stemmebånd synger hvalene ved å presse luft gjennom sine enorme neseganger. En hunnknølhval som er voksen blir 15-16 m. Knølhvalen fins i hele verden. I dag er det ikke lov til å drive med hvalfangst. Den regelen ble opprettet i 1986. Noen land BRYTER denne regelen. Inkludert Norge🙀. Norge mener det er lov til liten grad for eget bruk(det syns ikke jeg). Artene blir UTRYDDET! Sier Albert Ludvig Mauland😉.

HVAL OG PLASTIKK OG HAV

Dette har jeg funnet på nettet om hval og plastikk. En grindhval døde i Thailand i juni 2018. Når de åpnet magen fant de 80 plastposer😱. Thailand er faktisk de største forbrukerne av plast. I Thailand er det også 300 marinedyr som dør hvert år. HVIS VI IKKE GJØR NOE, OG DET FORT. SÅ ER DET MERE PLAST ENN FISK I VERDENSHAVET I 2050!!! Det er bare å starte med å bruke så lite plast så mulig. Hvert eneste minutt dumpes det plast tilsvarende en fullastet søppelbil rett i havet. Det blir åtte millioner tonn i året. På stranden hekter dyr seg fast i tau og garnrester. Når jeg ser alt det der…. Dyr som dør……AV PLAST, blir jeg lei meg. Og hvem lager plast? jo det er mennesker. Det er ikke noe koselig at så mange dyr dør av plast. Man føler seg så skyldig. Selvom jeg vet at jeg i det minste kaster søppel i søppelkassa. Men det er EN ting jeg kaster i vannet. Det er bananskall😁😂. Men hva skal man gjøre? JO, det skal jeg si deg. Først og fremst. Sortere plast og Ikke bruke så mye plast. F.eks kan du bruke handlenett i stedet for plastposer. Jeg er ganske sikker på at vi ikke har brukt en eneste plastpose dette året når vi har vært i butikken å handlet mat. Hva skal seilere med plastposer. Nesten alle seilere har masse handlenett som vi kan bruke om og om igjen. Når vi kommer hjem skal vi bare bruke handlenett. Det er 99,9,9 % sikkert👍. Vi skal gå å handle mat med handlenett fra Fransk Polynesia. Jeg har også sett på Internett at noen bruker tøybleier på babyene sine. Det er mer jobb, men verdt det når man tar ett skritt nærmere en PLASTFRI VERDEN. Redd hvalene og de andre dyra.

Sugerør er også dårlig for naturen…..HVIS du ikke bruker metallsugerør, sånn som på Galapagos. Men da kan du ikke bite på sugerørene sånn som jeg gjør. Det var skikkelig rart når jeg prøvde metallsugerør. Bra jeg ikke bet alt for hardt da. Men prøv det hvis du ser det i butikken. Jeg tror ikke den ufattelige geniale ideen har kommet til Norge… Eller så kan du bare si du ikke vil ha sugerør på restaurant. Plast bestikk, NEI. plastflasker, NEI, mye smartere å bare ha en vanlig flaske du kan ha med over alt. Hvis kråkene leker med konteinerne din utenfor er det ikke din feil, det er kråkenes. Men pass på å ikke ha en overfylt konteiner. Tenk så mye plastikk vi bruker på hverdagen. Tenk om alle mennesker på jorden kunne slutte med plast. Det er vel for godt til å være sant det. Det meste plastikken havner i havet. Jeg håper ikke dette vil fortsette for jeg vil fortsette og se på dyreliv når vi snorkler, og se på alle de uskyldige fiskene. Tenk at hvalen vi så på veien til Raiatea kanskje skal dø fordi vi bruker så mye plast. Svarte padde, råtten truse, det skal i puddingens navn ikke skje. Men det skjer. Folk kaster plast. Og det meste havner i havet.Kjøp mindre plast neste gang du går i butikken. Hvorfor ikke.Ha en fiiiiiiiin plastfri dag😀👍.

Ha det bra. Hilsen Albert.

BILDER AV LITT AV HVERT

img_3985

Noen ganger kan jolleturene bli lange. Men vi koser oss likevel.

img_4072

Fant et fint skjell på denne øya på Tonga.

img_4048

Jeg trener på fotografismilet.

img_4080

Deilig sted å bade.

img_4089

Enda en fin øy på Tonga.

img_3909

….. og enda en fin øy. Denne gangen med hus på 😉

 

4 thoughts on “Vi har sett hval!

  1. Tusen takk for lærerik og interessant lesing og flotte bildet👍😊kjære Albert😍Din tippoldefar hvalfangeren, Ludvig Hansen, er pappa oppkalt etter, og så fikk du navnet også😊Viktig det der med plast, at det alltid kastes på riktig sted!!!! Gjenbrukshandleposer er supert👍Kos dere videre der borte i paradiset❤️❤️❤️❤️Snart er det jul!!!! Klemmer

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s