Matlaging til Sjøs

(Ebba, overfart fra Galapagos til Marquesas, april 2018)

Dette blogg innlegget vil handle om mat om bord, hvordan vi oppbevarer den, hvordan vi får tak i den og hva vi spiser. Jeg håper spesielt at Tone Marie leser dette, hun er nemlig mat&helse læreren min, og jeg savner virkelig timene hennes. Jeg lager litt mat ombord, men det er litt vanskelig når du ikke kan sette fra deg en stor skål med mel uten at den velter utover hele bordet😉.

img_3359

Kakelaging til havs

Nå har vi startet på vår 3 ukers reise til Marquesas. Det at vi skal være ute på vannet uten ett eneste glimt av land i tre uker skremmer meg ikke like mye nå som det gjorde første gangen jeg hørte om det.

På fredag er det 4 måneder siden vi satte oss på toget på vei til Gardemoen. Vi har sett og opplevd så mye rart, og kan ikke vente med å komme fram til Marquesas. Det jeg har glemt å fortelle om er jo alle disse fantastiske nye smakene vi får rundt om i verden. De nye kulturene, de store opplevelsene man kan få med mat og hvordan vi oppbevarer maten i ett så langt strekk. Mat for meg betyr så mye. For meg blir det ingen julaften uten pappas ribbe og farmors medisterkaker, eller noen påske uten morfars sill 😊. Tenk alle de små minnene du kanskje aldri tenker over. Alle de lørdagskveldene med godteriskålen i fanget, favoritt TV programmet ditt er på, og du sitter så tett i tett med de du elsker mest i hele verden. Eller på de trøtte morgningene da pappa eller mamma kommer og vekker deg alltid ti minutter etter at klokka har ringt og du kommer ned til 9 timen på radioen og lillebror sitter og stirrer ned i cornflakesen som allerede har blitt bløt. Også i sommerferien når du ligger og drar deg til frokosten står på bordet, og vi løper ned til kiosken med tretti kroner i hånda, for å kjøpe ferske rundstykker. Så kommer du hjem og pappa står og koker egg i den rutete pysjbuksa si, og alle digger til reiseradioen.

Maten er viktig hjemme, men også ute på havet. Når du er ute i tre uker blir det ikke like mye chips på fredagene eller like mye godteri på lørdagene. Vi har ingen butikker med smågodt du kan gå og plukke. Derfor er det viktig med noen høydepunkter. Det er stas når man får taco til middag. Spesielt når du ikke har smakt det på en måned. Noen få ganger har vi en liten fika på dagen. For eksempel på mammas bursdag. Bare litt pulversaft og en kjeks setter på deg ett smil som ikke forsvinner før solnedgang. I går hadde jeg min første nattvakt. Pappa vekte meg klokka 24.00, så var planen at jeg skulle prøve å sitte oppe til 04.00, men når du ikke klarer og sitte oppe til klokka 24 på nyttårsaften før du er 11 år, er det vel ikke så merkelig at du ikke klarer og holde deg våken så mye lenger enn 1 time.  Uansett, mamma hadde laget en liten goodie bag til meg. Da jeg oppdaget at det lå en twix der (min favoritt sjokolade) var det den som røyk først. GULLFUNN😊!!! Jeg mener det, jeg har ikke smakt det på en evighet.  For det meste satt jeg og leste og håpet tiden kunne gå fortere, men når du titter ned i vannet, og ser morild som glimter i måneskinnet med en halv sjokolade i hånda virker ett minutt som en halvtime.

 

Vi har med ufattelig mye mat på en sånn tur. Det er mat overalt, selv under gulvplankene er det mat og drikke. Det finnes en litt spesiell måte vi må oppbevare maten på. Det meste av pålegg som for eksempel gulost, skinke og salami vakuumpakker vi slik at det holder seg lenger. Jeg trodde aldri at en vakuumpakkemaskin kom til å bli noe av lasten ombord, men den har hjulpet oss veldig mye i det siste. Vi har to store vanntanker med oss. De rommer ca. 200 liter hver. Jeg vet hva du tenker: Det er vel alt for lite på en familie på fire, og du har rett. Det er for lite. Hemmeligheten er at vi har med noe som kalles en WATER MAKER. Den lager ferskvann ved å sile saltvann mange, mange ganger. Den kan lage rundt 40 liter ferskvann i timen, så den har vi også hatt veldig mye bruk for. Greia er at den tar mye strøm. Strømmen får vi gjennom og gå for motor, eller fra solcellepanelene vi har på taket av båten. Det jeg prøver å forklare er at alt går rundt. Vi trenger VANN, det får vi av WATERMAKEREN, den trenger STRØM, det får vi av og gå for MOTOR, motoren trenger DIESEL 😉.

Frukt og grønnsaker henger vi i store nett. Vi har to store ute, og ett inne som dingler over sofaen. Vi handler frukten på fruktmarkeder. Det er ikke overalt de har det, som oftest bare i små byer, så det gjelder å hive innpå når du har sjansen. Det er veldig koselig å gå rundt og kikke på alle menneskene, og plukke litt frukt her og der. Her finner jeg ananas, papaya, mango, mandariner, lime, pasjonsfrukter, appelsiner, kiwi, fiken, granateple, kokosnøtter, melon, avokado og guava, det er så mange fine farger! De lokale her setter opp små boder rundt omkring og smiler så stort når de får en kunde.

Frukt og grønt ombord i lange baner.

Vi kjøper alltid grønne bananer for at vi skal kunne ha de lenger. Vi henger de ute og venter hver eneste dag på at de skal bli gule, og den dagen de blir det smaker de bedre enn noen andre bananer i verden. Får vi noen bananer som ikke er så gode å spise, er de perfekt til og lage bananbrød med. Man kan spise det til frokost ved siden av brødskiva, eller sammen med en kopp kaffe. Her kommer en oppskrift vi bruker mye.

MAMA`s       BANANBRØD:

DU TRENGER:

2 egg

2 dl sukker

3 store bananer

50 g smør

1 dl melk

2, 5 dl mel

2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

PS: Sett ovnen på ca. 180 grader i 45 minutter og bruk en passende brødform til røra.

Mye frukt og grønnsaker er det samme som de man får kjøpt hjemme. Noen ting som skiller seg ut er: PLANTAIN, den ligner på en banan, men er mye større og hardere. Derfor må den kokes. Den pleier og bli tilberedt sammen med fisk eller kjøtt som en slags chips eller så moser man den og steker de, da blir det kalt PATACONES. Istedenfor poteter bruker man mye rotfrukter og brødfrukter som TAROROT og YUCCA som tilbehør. Det finnes noen rare, hvite, store mais som kalles for WHITE CORN. De ligner på popcorn og smaker veldig annerledes enn vanlig gul mais. De er ganske mye større også.

img_3682

Ingredienser til grønnsakssuppe inkl. hvit mais.

Å slippe ut fiskesnøre er det første vi gjør om morgningen. Får vi fisk er vi heldige, da blir det ferskfisket fisk til middag. Den første dagen i denne uka fikk vi en stor yellowfin tuna. Den var så stor at den holdt til to dager. Vi fikk rett og slett en fireretters middag med tunfisk. Først var det sushi, tynne tunfiskbiter med ris under. Etter på var det sashimi, rå tunfiskbiter dyppet i lime, soya saus og sukker, den blir også kalt for ponzasaus. Deretter var det cevish, tunfisk kuber marinert i lime tilsatt med chili og koriander. Jeg synes ikke det var så veldig godt, men mamma og pappa elsket det, dette er en typisk ecuadoriansk rett, som vi ble servert første gang på Galapagos. Siste var stekt tunfisk med kokt ris (risen inneholdt ost som var smeltet i, mais og smør) sammen med en salat (agurk og melon) HIMMELSK! Neste dag hadde vi rester 😊.

Tunfisken ble til mange flotte måltider. Sashimi, sushi, ceviche og stekt.

På turen har vi spist mye fisk, men også mye kokos. Da vi var i Karibien var det kokos i alt. Overalt i butikkene var det kokospulver, kokos strøssel, kokosnøtter, kokosnøtt olje, kokos flak, kokosmelk og kokos VANN! JEG BLIR GAL!!! Er det noe som heter kokosnøtt vann i det hele tatt? 😉Uansett, en veldig god drink som inneholder kokos er PINA COLADA. Den blir laget av kokosmelk og ananas. Jeg bestiller alltid uten alkohol så klart. Mange retter inneholder også kokos. Her er en oppskrift på en kokos saus vi bruker til og ha sammen med fisk. Oppskriften kommer fra en engelsk kokebok vi har ombord, så her kommer ett engelsk innslag.

LU`S COCONUT FISH

For 2 persons                                                      DU TRENGER:

3oo g fish fillets cut into bite-sized chunks

Salt and pepper

Flour

1 tsp paprika

1 tbsp olive oil

200 ml coconut milk

2 tsp curry powder

1 finely chopped onion

2 medium sized tomatoes chopped into small bits

Enough pasta for 2, shells, penne or twirls work best. Also good with couscous rice or potatoes.

Når vi snakker om fisk, for en halvtime siden fik vi ett stort napp. Bare noen minutter før hadde vi passert en stor treflåte som så ut som var dekket med garn. Ingen skade skjedd. Vi trodde at fiskekroken hadde satt seg fast i den så vi ventet en stund før vi begynte og sveive inn. Da vi fikk den opp var det bare hodet til en tunfisk som hang der. Vi har en sterk teori om at tunfisken hadde hektet seg til kroken, og at det etterpå kom en hai svømmende forbi og så den lille tunfisken som ble dratt bortover i vannet, og så slo den til. I havet finnes det bare en regel: SPIS ELLER BLI SPIST.

img_3701

Denne tunfisken var allerede spist av en hai når vi fikk halt den inn.

HER KOMMER EN LITEN FAKTA HISTORIE OM MAT TIL SJØS I GAMLEDAGER (ca. år 1700):

James Cook var en kjent sjøfarer og oppdaget mange stillehavsøyer bl.a. Australia. Han endret kostholdet til sjøs fordi mange om bord ble syke og fikk skjørbuk, som kommer av mangel på C- vitamin. Han begynte og servere grønsaker og fisk. Det var ikke særlig populært blant mannskapet, så de nektet, rett og slett, og spise det. Mr. Cook var egentlig kjent som en veldig vennlig kaptein, og da han startet og piske dem for at de skulle spise, ble det dårlig stemning om bord kan jeg tenke meg.

Dette forteller litt om hvor hardt livet var ute på havet den gang, og jeg er ikke bare litt glad for at verden har forandret seg siden da😊

En annen sjøfarere var Kristoffer Columbus. Han dro over ett så stort hav får og prøv og komme til India, istedenfor oppdaget han Amerika 1492. På den tida trodde de fortsatt at jorda var flat. Fra Amerika tok han med seg masse guld og andre kostbarheter. Først og fremst tok han med seg frukt, grønnsaker og krydder. Uten han hadde vi kanskje ikke fått den maten på bordet som vi har i dag. Halvparten av frukt og grønt du finner i butikken i dag fantes ikke før han gjorde sine oppdagelser. UTROLIG!

Maten har vært med oss og lagd historie og minner så lenge vi mennesker har levd. Tenk litt på hvilken historie de grønnsakene som ligger på tallerken din har. Jeg ønsker alle en fin onsdags kveld. BON APPETITT. Masse klemmer fra Ebba

img_2447

Mamma fylte 40 år midt på havet, og ble feiret etter lokale tradisjoner.

img_3384

Nybakte rundstykker.

img_3360

Disse tre likte rullekaken jeg lagde veldig godt.

 

4 thoughts on “Matlaging til Sjøs

 1. Kjære Ebba, gode jenta mi❤️Gratulerer med dagen🇳🇴🎶Vi har feiret i flott vær🇳🇴Savner dere!
  I dag er det 5 mnd siden vi vinket dere av gårde! Du skriver så utrolig godt👍😊Flotte bilder👍Skulle gjerne vært med ombord en stund👍Uendelig glad i dere❤️Klemmer

  Like

  1. Så fint at du tok med deg så gode minner herfra. Tiden flyr så fort og snart er vi over i juni. Savner deg så mye. Hils til alle kjente👍 Masse gode klemmer fra Ebba♥️

   Like

 2. Hei kjære Ebba og Albert.
  Takk for flotte historier fra turen deres. Det er så gøy å lese og jeg lærer noe nytt hver gang. Matlagingen virker veldig spennende og jeg håper jeg kan smake rullekake de Ebba når dere kommer hjem igjen. Kos dere videre på turen. Hils mamma og gratuler henne med 40 årsdagen som har vært. Glad i dere alle fire. Klemmer fra solfylte Grimstad

  Like

  1. Hei, så hyggelig det er å høre fra dere. Vi gleder oss med p dele våre opplevelser og det er veldig hyggelig å få respons☺️. Det er veldig mye annerledes mat her nede. Det er stas når vi klarer å kjøpe inn ingredienser til gjærbakst👍. Du skal absolutt få smake på rullekake når vi kommer hjem. Da blir det nok litt lettere å bake den også😂. Jeg skal hilse masse fra mamma og resten av gjengen.
   Masse hilsener fra Ebba

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s