🌋VI BESØKER EN AKTIV VULKAN PÅ VANUATU🌋

(Albert, Tanna-Vanuatu og New Caledonia, september 2018)

Vulkanutbrudd pÄ Tanna (Vanuatu)

NĂ„ sitter jeg pĂ„ bĂ„ten. Dagen gĂ„r mot kveld, og vi skal snart spise «SuperPappas spesial pasta», det gleder jeg meg skikkelig til. Det har vĂŠrt en veldig fin dag, fikk en en 130 cm lang Wahoo pĂ„ kroken, den skal nok mamma lage supergod i morgen. Vinden er PERFEKT. BĂžlgene er ROLIGE. Hadde vi hatt litt mer vind ville bĂžlgene blitt stĂžrre, og hadde vi hatt litt mindre vind kunne vi ikke ha seilet. NĂ„ gĂ„r vi som smuth raka veien til New Caledonia. BĂžlgene bruser pĂ„ siden og
Oops dette var litt for langt frem, vi spoler litt tilbake. Til Vanuatu.

Denne fete fisken fikk vi pÄ vei til New Caledonia.

Ankeret pÄ bÄten satt seg fast pÄ den myke sandbunnen, og den brummende motoren var av. Jeg var pÄ Vanuatu, to steder fra Australia. SpÞr du meg synes jeg dette har godt rimelig fort. Veldig trivelig sted Ä komme til. PÄ veien inn hadde vi fjell lagd av sand rundt oss. De var en blanding av lyse oransje og lyse gul. Inngangen til Vanuatu var formet som en U. Palmer strakte seg opp rundt hele Þya. Store trÊr var plassert overalt. Helt innerst lÄ en passe lang strand. En svart strand, med vulkansand. Det lo noen kajakker med utriggere pÄ der. Det regnet. Men bare litt lett regn. Noen ganger kom regnet, ogsÄ gikk det. Vi fikk en varm velkomst av «Tranquilo», det synes jeg var veldig koselig. Vi hadde jo tross alt fem grÄ dÞgn pÄ havet bak oss. Tranquilo er noen hyggelige australienske venner. De har en gutt som heter Aden. Aden og jeg tok oss en jolle tur og cruiste litt rundt inni der, og utforska litt. Senere badet vi i varmtvannskilder, hot springs, sammen med Kea og Tranquilo. VÄr fÞrste kveld kom. Vi spiste middag med Kea og Tranquilo inne i land. Vi barna satt pÄ gulvet pÄ et type teppe flettet av palmeblader. Vi spiste gris grillet pÄ pinner over et bÄl med hodet og alt. (Vi spiste ikke hodet)Vi sÄ nÄr de tok av pelsen pÄ grisen. De brukte varmtvannskildene, VELDIG kult og litt rart. Smakte nydelig. Det ble en veldig koselig kveld og en veldig fin solnedgang.

Fra kjÞkkenet pÄ restauranten.

Denne gjengen var med og fikset helgrillet gris. Han karen nede til hÞyre ligner forresten pÄ min tremenning Kasper nÄr han var yngre.

Vi var ute Ä jogga en dag. Det var kjempe hyggelig. Alle smilte til oss, de lo seg i hjel nÄr de sÄ oss. De synes tydeligvis at det var sÄ ufattelig morsomt at vi hadde lyst hÄr. Jeg mÄÄÄ bare si at alle er veldig hyggelige her. Det blir veldig gÞy Ä jogge nÄr alle heier pÄ meg. Noen ganger fÄr de sÄ latterkrampe at det hÞres ut som vi er noen utenomjordiske vesener eller noe. Man fÄr ogsÄ ganske mye energi nÄr de er rundt oss Ä sier hei og klapper, sprer energi liksom. Joggingen gikk super bra.

Disse heiet oss frem nÄr vi lÞpet. Finn én feil.

Vi hadde regn i en ukes tid etter at vi kom til Vanuatu. Men sola mÄtte jo komme en eller annen gang, og det GJORDE DEN. Sola kom strÄlende opp. Goooood og varm. Da kunne jeg bare smile bredt opp pÄ solen med Þynene lukket, og kjenne en behagelig varme igjennom hele kroppen.

PÄ kvelden spiste vi inne i land. Denne gangen satt alle pÄ benken.

God mat og god stemning var det. Vi hadde noen BDO t-skjorter som vi fikk de smÄ gutta til Ä ta pÄ seg. De fikk t-skjortene. De fikk ogsÄ et oppblÄsbart mÄl av oss. Vi tok bilde med dem i mÄlet. Det bilde skal vi sende til jobben til fattern. Jeg spilte litt soccer med de ogsÄ. Det var veldig morsomt. De lo og jeg lo. Vi snakket sammen, og det virket som de forsto, men at det eneste engelske ordet de kunne var «Yes». Men alle smilte og vi hadde det kjempe morsomt.

Landsbyen fikk et oppblÄsbart mÄl, og t-skjorter fra BDO der pappa jobber.

Forestill deg at du stÄr pÄ en plattform i et tre. Foran deg har du utsikt over veldig mye. Masse palmer. Og du kan se bÄten vÄr som lÄ og vugget litt frem og tilbake. Nedenfor til hÞyre litt bakover stÄr de andre. Du er bundet til et tau som du skal svinge deg i. Akkurat det skjedde med meg. Jeg fÞlte meg veldig spent. Jeg holdt meg fast i to pinner mens tauet strammet seg foran meg. Sola skinte oppe pÄ himmelen. Planen var at jeg bare skulle slenge meg ut i lÞse luften. PÄ hodet satt GO-PRO. Det kriblet i magen. Men likevel gledet jeg meg sykt. Foran meg hadde jeg faktisk utrolig god utsikt. Jeg kunne se hele U-formen pÄ bukta der vi lÄ med bÄten. Fjellene pÄ siden av inngangen kunne jeg ogsÄ se. Jeg sÄ en del av en glinsende innsjÞ. Jeg sÄ masse ferske og fine trÊr. Palmer overalt, jeg hadde faktisk en palme ganske nÊr sÄ jeg kunne se de grÞnne kokosnÞttene. Det jeg gjorde nÄ var noe som de kalte «The sving» som betyr husken, men som ikke ser ut som en huske i det hel tatt. Jeg skulle slenge meg i tauet ut i lufta, og svinge frem og tilbake. (Og det var en VELDIG stor sving). Denne greia minnet meg veldig pÄ nÄr Olav og jeg var pÄ «HÞyt og lavt» og svingte oss i et tau i Tarzan lÞypa.

Det strammet veldig i tauet nÄ. Og sÄ sa mannen: det er klart. Og ca 2 sekunder senere slapp jeg og falt ned. Jeg trodde jeg bare skulle fortsett Ä fallet da det strammet seg i tauet og jeg fikk en veldig buet vinkel, og svingte meg forover i en ganske stor fart. Jeg fÞk forbi alt, ogsÄ var jeg sÄ hÞyt jeg kunne komme. Det fÞltes som Ä fly. Og den utsikten. Det var ikke magesug i det hele tatt. Det fÞltes super bra. Jeg gliste og loog latet som jeg var Tarzan. Det var KJEMPE gÞy!! SÄ bare fortsatte jeg og svinge frem og tilbake, mindre og mindre svinger for hver sving.

Jeg var hÞyt oppe nÄr det var langt ned.

Trodde jeg var Tarzan et Ăžyeblikk.

Denne gjengen testet ogsÄ huska.

En annen dag satt jeg bak i en pickup, og sĂ„ meg rundt. Vi kjĂžrte pĂ„ en humpete sti midt i en grĂžnn jungel. Men vi hadde en lyseblĂ„ himmel rett over oss. Stien var veldig tĂžrket. Den var tĂžrket som en rosin. Stien var oransje og lysebrun etter all tĂžrken. Det humpet veldig opp og ned. SĂ„ nĂ„r jeg skulle si noe ble det mere som dette: E-e-e-er de-e-e-et le-e-e-enge i-i-i-igje-e-en? Men turen var ikke bare spĂžrsmĂ„l om det var lenge igjen. Jeg kjedet meg egentlig ikke sĂ„ mye. Det var ganske underholdende Ă„ se alt bare gli forbi. Den svarte vulkansanden flĂžy bakover. Mange steder inne i siden var det smĂ„ rykende hull. FĂžr vi hadde satt oss i denne pickupen hadde vi fĂ„tt en veldig fin seremoni. Der satt vi i forskjellige avdelinger for der vi kom fra. Men vi satt oss i Sverige. Vi satt pĂ„ smĂ„ stubber pĂ„ en pĂ„ Ă„pen plass med et lite hus med palmeblader som tak 11 meter foran oss. SĂ„ kom det noen lokale folk inn pĂ„ den Ă„pne plassen. De hadde pĂ„ seg masse ting fra naturen. Jentene hadde strĂ„ som kjoler og maling i ansiktet. Mennene gikk i smĂ„ kjĂžrt lagd av strĂ„. De gikk ogsĂ„ med morsomme hatter. De danset kjempe kult. De sang lokale sanger og klappet og stampet og nĂ„r alle mennene gjorde det samtidig ble det et et sykt trykk sĂ„ de lĂžftet taket. Damene holdt hverandre og danset rundt alle mennene som var i midten. Jeg var med en gang og det var altsĂ„ bare sĂ„Ă„Ă„ fett. Det var veldig enkelt. Bare og klappe og stampe. Ålreit, tilbake til at jeg sitter i pickupen. Vi kom oss til toppen og begynte og gĂ„ opp mot krateret av Yasur vulkan.

BakpĂ„ pick-up’en

Vulkandansen.

Klokka var ca halv 5. Solen hadde begynt Ä gÄ ned bak vulkanen. RÞyk steg opp av det enorme krateret. Jeg hadde vÊrt pÄ en vulkan fÞr, det var pÄ Galapagos. Den pÄ Galapagos var den tredje stÞrste vulkanene i verden. Men aldri i hele mitt liv, alle de ti Ärene jeg har levd, sÄ har jeg aldri vÊrt pÄ en aktiv vulkan fÞr. Jeg hadde pÄ en lyserÞd, svak blÄ og grÄ hettegenser. Den var tykk, men det hÄrene mine sto fortsatt rett opp. PÄ Vanuatu var det mye kult, men en aktiv vulkan var helt klart hÞydepunktet. Det var stillhet rundt i folkemengden, men det var noe hvisking og tisking. En vidunderlig vakker solnedgang ble smÞrt pÄ himmelen. Rosa, vakre skyer var det ogsÄ. LyserÞd, mÞrkerosa, lyserosa og gul. Det sÄ ut som om alle skyene og fargene ble dratt mot sola. Jeg kunne fortsatt se en stor glÞdende kule bak vulkanen. Akkurat nÄ var det himmelen som var mest interessant, men vi hadde kommet for Ä se noe annet.

Det var veldig koselig Ä stÄ der oppe og vente. Noen ganger tok jeg meg en god energibar. Hetten min var over hodet. Men jeg frÞs litt. Det var veldig stille imens vi ventet. Av og til snakket vi litt lavt. Solen gikk ned og det ble straks mÞrkt. Vakre stjerner som smÄ prikker pÄ himmelen var spredd rundt over alt der oppe. En veldig klar stjernehimmel fikk vi. Det kom smÄ sprut opp av vulkanen av og til. Men ikke store. Men vi syntes det var helt fantastisk de smÄ lava bitene der.

NĂ„r lavaen spruter opp nĂ„r det er mĂžrkt, ser det ut som lavaen er selvlysende. Den er helt knĂŠsj oransje. Plutselig skvatt jeg av et digert BOOM! En diger rĂžyksky fĂžk opp av krateret. Senere kom det et til BOOM! Som jeg skvatt like mye av. Men denne gangen kom det lava opp! En hel VEGG av lava fĂžk opp. Sprutet rett opp! Kjempe stor eksplosjon. Lava ble skytt opp av vulkanen som et opp ned lavafossefall. Lavaen delte seg opp i biter og spratt andre steder, til det rant lava ned kraterveggen. Alle sĂ„ helt sjokka ut, hadde jeg sett meg selv tror jeg jeg ville sett helt lik ut. Vi begynte og smile. SHIT POMMFRITT, det der
det der var dĂždsfett. Ekte lava hadde sprutet rett opp i vĂŠret i en kraft pÄ vet ikke akkurat hvilken kraft, men den der fĂžk kanskje 400 meter opp i vĂŠret fra bunnen i krateret. Helt utrolig sĂ„ mange krefter det er i et sĂ„nt. Dette skjedde mange ganger. Bedre og bedre ble utbruddene. De ble stĂžrre og stĂžrre. HĂžyere og hĂžyere. Mere og mere lava. BOOOM! LAVA, SPRUT, EKSPLOSJON- hele pakka. Lysende oransje lava fĂžk opp. SĂ„ heftig. Hver gang etter et utbrudd, sĂ„ jeg helt mĂ„llĂžs ut. Som om jeg hadde fĂ„tt et lite kick. Jeg fĂžlte meg sĂ„ levende. Hver gang et sĂ„ stort utbrudd kom, gjorde hjertet mitt en backflipp. Hjertet dunket hardere og fortere, nesten som jeg hadde fĂ„tt et lite hjerteinfarkt. Men jeg sto og gliste, for dette… dette var jo helt fantastisk og rĂ„kult og superfint og ALT man kunne si om et vulkanutbrudd. Det kom til Ă„ vĂŠre noe jeg ALDRI i hele mitt liv kom til Ă„ glemme.

Vulkanutbrudd er noe av det heftigste jeg har vÊrt med pÄ.

FAKTA OM YASUR VULKANEN

Yasur er en aktiv stratovulkan som ligger pÄ Tanna i Vanuatu. Den er 361 meter hÞy, og befinner seg ved kysten nÊr Sulphurbukta. Den har en stor, fyroklastisk kjegle med et nesten sirkulert krater pÄ 400 meter i diameter. Den har hatt utbrudd nesten konstant de siste 800 Ära.

Det var det, noen ting vi gjorde pĂ„ Vanuatu. VANUATU, for et fint sted. Ikke lenge igjen av turen nĂ„. Kjipt at det snart ikke blir noe blogginnlegg etter Australia. MEN DET ER IKKE ENNÅ! Takk for at dere leste dette. Digger dere alle sammen. NĂ„ har vi kommet oss til New Caledonia, og koser oss veldig her. Snart setter vi kurs mot Australia, “The end of the sailing journey”.

5 thoughts on “🌋VI BESØKER EN AKTIV VULKAN PÅ VANUATU🌋

  1. Fantastisk hilsen Ă„ fĂ„, kjĂŠre Albert❀SĂ„Ă„Ă„ levende du beskriver for oss😊Jeg lĂŠrer sĂ„ utrolig myeđŸ‘â€ïžlig takk for det😊Her er det en flott hĂžst🍂🍁Kan ikke huske jeg har sett sĂ„ fantastisk hĂžstfarger fĂžr😼og sĂ„ er det varmt, 16-17 grader om dagen! Hva fant vi i postkassa for et par dager siden? Et superkoselig kort fra deg❀SĂ„Ă„Ă„ glade vi ble😊😊Tusen takk😊😊Snart er eventyrreisen tilbakelagt! Det er vemodig, for jeg unner dere sĂ„ vel denne turen med alle utrolige opplevelser og fantastisk lĂŠrdom😊Men snart er det jul, og jeg gleder meg sĂ„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„ til vi kan vĂŠre sammen igjen❀❀❀❀Noen som gleder seg til julematen??? Jeg Ăžnsker dere fortsatt gode dager, fine gutten min😍 og en trygg og fin overfsrt til AustraliađŸ‘â›”ïžđŸ˜ŠKlemmer til dere alle fra oss😊😊

    Like

  2. Det er sĂ„ gĂžy Ă„ lese om alt dere ser, opplever og gjĂžr pĂ„ turen deres 😃 Og fy fillern sĂ„ god du har blitt pĂ„ Ă„ skrive og formidle historier Albert 😃 Jeg er imponert 😃

    Vi har startet nedtelling til dere kommer hjem😃 Gleder oss til Ă„ treffe dere ❀❀❀

    Like

Leave a comment