🌋VI BESØKER EN AKTIV VULKAN PÅ VANUATU🌋

(Albert, Tanna-Vanuatu og New Caledonia, september 2018)

Vulkanutbrudd på Tanna (Vanuatu)

Nå sitter jeg på båten. Dagen går mot kveld, og vi skal snart spise «SuperPappas spesial pasta», det gleder jeg meg skikkelig til. Det har vært en veldig fin dag, fikk en en 130 cm lang Wahoo på kroken, den skal nok mamma lage supergod i morgen. Vinden er PERFEKT. Bølgene er ROLIGE. Hadde vi hatt litt mer vind ville bølgene blitt større, og hadde vi hatt litt mindre vind kunne vi ikke ha seilet. Nå går vi som smuth raka veien til New Caledonia. Bølgene bruser på siden og…Oops dette var litt for langt frem, vi spoler litt tilbake. Til Vanuatu.

Denne fete fisken fikk vi på vei til New Caledonia.

Ankeret på båten satt seg fast på den myke sandbunnen, og den brummende motoren var av. Jeg var på Vanuatu, to steder fra Australia. Spør du meg synes jeg dette har godt rimelig fort. Veldig trivelig sted å komme til. På veien inn hadde vi fjell lagd av sand rundt oss. De var en blanding av lyse oransje og lyse gul. Inngangen til Vanuatu var formet som en U. Palmer strakte seg opp rundt hele øya. Store trær var plassert overalt. Helt innerst lå en passe lang strand. En svart strand, med vulkansand. Det lo noen kajakker med utriggere på der. Det regnet. Men bare litt lett regn. Noen ganger kom regnet, også gikk det. Vi fikk en varm velkomst av «Tranquilo», det synes jeg var veldig koselig. Vi hadde jo tross alt fem grå døgn på havet bak oss. Tranquilo er noen hyggelige australienske venner. De har en gutt som heter Aden. Aden og jeg tok oss en jolle tur og cruiste litt rundt inni der, og utforska litt. Senere badet vi i varmtvannskilder, hot springs, sammen med Kea og Tranquilo. Vår første kveld kom. Vi spiste middag med Kea og Tranquilo inne i land. Vi barna satt på gulvet på et type teppe flettet av palmeblader. Vi spiste gris grillet på pinner over et bål med hodet og alt. (Vi spiste ikke hodet)Vi så når de tok av pelsen på grisen. De brukte varmtvannskildene, VELDIG kult og litt rart. Smakte nydelig. Det ble en veldig koselig kveld og en veldig fin solnedgang.

Fra kjøkkenet på restauranten.

Denne gjengen var med og fikset helgrillet gris. Han karen nede til høyre ligner forresten på min tremenning Kasper når han var yngre.

Vi var ute å jogga en dag. Det var kjempe hyggelig. Alle smilte til oss, de lo seg i hjel når de så oss. De synes tydeligvis at det var så ufattelig morsomt at vi hadde lyst hår. Jeg mååå bare si at alle er veldig hyggelige her. Det blir veldig gøy å jogge når alle heier på meg. Noen ganger får de så latterkrampe at det høres ut som vi er noen utenomjordiske vesener eller noe. Man får også ganske mye energi når de er rundt oss å sier hei og klapper, sprer energi liksom. Joggingen gikk super bra.

Disse heiet oss frem når vi løpet. Finn én feil.

Vi hadde regn i en ukes tid etter at vi kom til Vanuatu. Men sola måtte jo komme en eller annen gang, og det GJORDE DEN. Sola kom strålende opp. Goooood og varm. Da kunne jeg bare smile bredt opp på solen med øynene lukket, og kjenne en behagelig varme igjennom hele kroppen.

På kvelden spiste vi inne i land. Denne gangen satt alle på benken.

God mat og god stemning var det. Vi hadde noen BDO t-skjorter som vi fikk de små gutta til å ta på seg. De fikk t-skjortene. De fikk også et oppblåsbart mål av oss. Vi tok bilde med dem i målet. Det bilde skal vi sende til jobben til fattern. Jeg spilte litt soccer med de også. Det var veldig morsomt. De lo og jeg lo. Vi snakket sammen, og det virket som de forsto, men at det eneste engelske ordet de kunne var «Yes». Men alle smilte og vi hadde det kjempe morsomt.

Landsbyen fikk et oppblåsbart mål, og t-skjorter fra BDO der pappa jobber.

Forestill deg at du står på en plattform i et tre. Foran deg har du utsikt over veldig mye. Masse palmer. Og du kan se båten vår som lå og vugget litt frem og tilbake. Nedenfor til høyre litt bakover står de andre. Du er bundet til et tau som du skal svinge deg i. Akkurat det skjedde med meg. Jeg følte meg veldig spent. Jeg holdt meg fast i to pinner mens tauet strammet seg foran meg. Sola skinte oppe på himmelen. Planen var at jeg bare skulle slenge meg ut i løse luften. På hodet satt GO-PRO. Det kriblet i magen. Men likevel gledet jeg meg sykt. Foran meg hadde jeg faktisk utrolig god utsikt. Jeg kunne se hele U-formen på bukta der vi lå med båten. Fjellene på siden av inngangen kunne jeg også se. Jeg så en del av en glinsende innsjø. Jeg så masse ferske og fine trær. Palmer overalt, jeg hadde faktisk en palme ganske nær så jeg kunne se de grønne kokosnøttene. Det jeg gjorde nå var noe som de kalte «The sving» som betyr husken, men som ikke ser ut som en huske i det hel tatt. Jeg skulle slenge meg i tauet ut i lufta, og svinge frem og tilbake. (Og det var en VELDIG stor sving). Denne greia minnet meg veldig på når Olav og jeg var på «Høyt og lavt» og svingte oss i et tau i Tarzan løypa.

Det strammet veldig i tauet nå. Og så sa mannen: det er klart. Og ca 2 sekunder senere slapp jeg og falt ned. Jeg trodde jeg bare skulle fortsett å fallet da det strammet seg i tauet og jeg fikk en veldig buet vinkel, og svingte meg forover i en ganske stor fart. Jeg føk forbi alt, også var jeg så høyt jeg kunne komme. Det føltes som å fly. Og den utsikten. Det var ikke magesug i det hele tatt. Det føltes super bra. Jeg gliste og loog latet som jeg var Tarzan. Det var KJEMPE gøy!! Så bare fortsatte jeg og svinge frem og tilbake, mindre og mindre svinger for hver sving.

Jeg var høyt oppe når det var langt ned.

Trodde jeg var Tarzan et øyeblikk.

Denne gjengen testet også huska.

En annen dag satt jeg bak i en pickup, og så meg rundt. Vi kjørte på en humpete sti midt i en grønn jungel. Men vi hadde en lyseblå himmel rett over oss. Stien var veldig tørket. Den var tørket som en rosin. Stien var oransje og lysebrun etter all tørken. Det humpet veldig opp og ned. Så når jeg skulle si noe ble det mere som dette: E-e-e-er de-e-e-et le-e-e-enge i-i-i-igje-e-en? Men turen var ikke bare spørsmål om det var lenge igjen. Jeg kjedet meg egentlig ikke så mye. Det var ganske underholdende å se alt bare gli forbi. Den svarte vulkansanden fløy bakover. Mange steder inne i siden var det små rykende hull. Før vi hadde satt oss i denne pickupen hadde vi fått en veldig fin seremoni. Der satt vi i forskjellige avdelinger for der vi kom fra. Men vi satt oss i Sverige. Vi satt på små stubber på en på åpen plass med et lite hus med palmeblader som tak 11 meter foran oss. Så kom det noen lokale folk inn på den åpne plassen. De hadde på seg masse ting fra naturen. Jentene hadde strå som kjoler og maling i ansiktet. Mennene gikk i små kjørt lagd av strå. De gikk også med morsomme hatter. De danset kjempe kult. De sang lokale sanger og klappet og stampet og når alle mennene gjorde det samtidig ble det et et sykt trykk så de løftet taket. Damene holdt hverandre og danset rundt alle mennene som var i midten. Jeg var med en gang og det var altså bare sååå fett. Det var veldig enkelt. Bare og klappe og stampe. Ålreit, tilbake til at jeg sitter i pickupen. Vi kom oss til toppen og begynte og gå opp mot krateret av Yasur vulkan.

Bakpå pick-up’en

Vulkandansen.

Klokka var ca halv 5. Solen hadde begynt å gå ned bak vulkanen. Røyk steg opp av det enorme krateret. Jeg hadde vært på en vulkan før, det var på Galapagos. Den på Galapagos var den tredje største vulkanene i verden. Men aldri i hele mitt liv, alle de ti årene jeg har levd, så har jeg aldri vært på en aktiv vulkan før. Jeg hadde på en lyserød, svak blå og grå hettegenser. Den var tykk, men det hårene mine sto fortsatt rett opp. På Vanuatu var det mye kult, men en aktiv vulkan var helt klart høydepunktet. Det var stillhet rundt i folkemengden, men det var noe hvisking og tisking. En vidunderlig vakker solnedgang ble smørt på himmelen. Rosa, vakre skyer var det også. Lyserød, mørkerosa, lyserosa og gul. Det så ut som om alle skyene og fargene ble dratt mot sola. Jeg kunne fortsatt se en stor glødende kule bak vulkanen. Akkurat nå var det himmelen som var mest interessant, men vi hadde kommet for å se noe annet.

Det var veldig koselig å stå der oppe og vente. Noen ganger tok jeg meg en god energibar. Hetten min var over hodet. Men jeg frøs litt. Det var veldig stille imens vi ventet. Av og til snakket vi litt lavt. Solen gikk ned og det ble straks mørkt. Vakre stjerner som små prikker på himmelen var spredd rundt over alt der oppe. En veldig klar stjernehimmel fikk vi. Det kom små sprut opp av vulkanen av og til. Men ikke store. Men vi syntes det var helt fantastisk de små lava bitene der.

Når lavaen spruter opp når det er mørkt, ser det ut som lavaen er selvlysende. Den er helt knæsj oransje. Plutselig skvatt jeg av et digert BOOM! En diger røyksky føk opp av krateret. Senere kom det et til BOOM! Som jeg skvatt like mye av. Men denne gangen kom det lava opp! En hel VEGG av lava føk opp. Sprutet rett opp! Kjempe stor eksplosjon. Lava ble skytt opp av vulkanen som et opp ned lavafossefall. Lavaen delte seg opp i biter og spratt andre steder, til det rant lava ned kraterveggen. Alle så helt sjokka ut, hadde jeg sett meg selv tror jeg jeg ville sett helt lik ut. Vi begynte og smile. SHIT POMMFRITT, det der…det der var dødsfett. Ekte lava hadde sprutet rett opp i været i en kraft på…vet ikke akkurat hvilken kraft, men den der føk kanskje 400 meter opp i været fra bunnen i krateret. Helt utrolig så mange krefter det er i et sånt. Dette skjedde mange ganger. Bedre og bedre ble utbruddene. De ble større og større. Høyere og høyere. Mere og mere lava. BOOOM! LAVA, SPRUT, EKSPLOSJON- hele pakka. Lysende oransje lava føk opp. Så heftig. Hver gang etter et utbrudd, så jeg helt målløs ut. Som om jeg hadde fått et lite kick. Jeg følte meg så levende. Hver gang et så stort utbrudd kom, gjorde hjertet mitt en backflipp. Hjertet dunket hardere og fortere, nesten som jeg hadde fått et lite hjerteinfarkt. Men jeg sto og gliste, for dette… dette var jo helt fantastisk og råkult og superfint og ALT man kunne si om et vulkanutbrudd. Det kom til å være noe jeg ALDRI i hele mitt liv kom til å glemme.

Vulkanutbrudd er noe av det heftigste jeg har vært med på.

FAKTA OM YASUR VULKANEN

Yasur er en aktiv stratovulkan som ligger på Tanna i Vanuatu. Den er 361 meter høy, og befinner seg ved kysten nær Sulphurbukta. Den har en stor, fyroklastisk kjegle med et nesten sirkulert krater på 400 meter i diameter. Den har hatt utbrudd nesten konstant de siste 800 åra.

Det var det, noen ting vi gjorde på Vanuatu. VANUATU, for et fint sted. Ikke lenge igjen av turen nå. Kjipt at det snart ikke blir noe blogginnlegg etter Australia. MEN DET ER IKKE ENNÅ! Takk for at dere leste dette. Digger dere alle sammen. Nå har vi kommet oss til New Caledonia, og koser oss veldig her. Snart setter vi kurs mot Australia, “The end of the sailing journey”.

5 thoughts on “🌋VI BESØKER EN AKTIV VULKAN PÅ VANUATU🌋

  1. Fantastisk hilsen å få, kjære Albert❤️Sååå levende du beskriver for oss😊Jeg lærer så utrolig mye👍❤️lig takk for det😊Her er det en flott høst🍂🍁Kan ikke huske jeg har sett så fantastisk høstfarger før😮og så er det varmt, 16-17 grader om dagen! Hva fant vi i postkassa for et par dager siden? Et superkoselig kort fra deg❤️Sååå glade vi ble😊😊Tusen takk😊😊Snart er eventyrreisen tilbakelagt! Det er vemodig, for jeg unner dere så vel denne turen med alle utrolige opplevelser og fantastisk lærdom😊Men snart er det jul, og jeg gleder meg såååååååå til vi kan være sammen igjen❤️❤️❤️❤️Noen som gleder seg til julematen??? Jeg ønsker dere fortsatt gode dager, fine gutten min😍 og en trygg og fin overfsrt til Australia👍⛵️😊Klemmer til dere alle fra oss😊😊

    Like

  2. Det er så gøy å lese om alt dere ser, opplever og gjør på turen deres 😃 Og fy fillern så god du har blitt på å skrive og formidle historier Albert 😃 Jeg er imponert 😃

    Vi har startet nedtelling til dere kommer hjem😃 Gleder oss til å treffe dere ❤️❤️❤️

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s